Ugrás a fő tartalomra

Filippo Ongaro: Úgy egyél, hogy lefogyjál

Hát, lehet idén nincs túl sok szerencsém ezekkel a szakkönyvekkel. Kevés diétás könyvet olvasok, és nem azért mert nem kéne fogynom (dehogynemkéne), hanem mert nem találtam még olyat, ami olyan életmódváltós, amit úgy el is tudok képzelni, hogy erre átálljak. Gondoltam, hogy ez a könyv majd az lesz! De nem lett az.
 Rengeteg dologgal egyetértek, amit írt, de láthatóan egy mediterrán országban él, ahol az alap fizu és az alap élelmiszerek, azok, amiket felsorol. Amit így itt, Magyarországon, borzalmasan nehéz lenne beszerezni. Belehet, mert 21. század, tehát mindent be lehet, csak azt hiszem, a fizetés és a beszerzési ár nincs összhangban.

Amivel egyetértek:
-A tej nem feltétlen jó. Nagyon jól le van vezetve, hogy a természetben is megfigyelhető, hogy az ember az egyetlen, aki más állatok tejét fogyassza. Minden emlősállat kicsinye issza, az anyatejet, aztán csókolom, ha már nem kisbaba, nem eszik tejet. (oké, a macskákat láttam tejet inni, de nem hiszem, hogy a vad cicusok is tejecskét keresgélnek nagykorukban). Tehát, hogy a tej, nem éppen alapélelmiszer, és talán nem kéne annyit fogyasztani a tejből. Lásd a 21. század borzalmasan sok laktóz és ilyen-olyan érzékenyeket.

-A cukor sem annyira jó. Ezzel is egyetértek, annak ellenére, hogy az én ízlésem az édes dolgok felé van jelenleg még kódolva. Jobban szeretem az édes dolgokat, mint a sósakat. Valahogy kell egy kis édes a sós után. Ennek ellenére tisztában vagyok azzal, hogy a cukor nem jó. Bár kétlem, hogy a stevia amit annyira reklámoz sokkal jobb lenne.
-A vega életvitel, nem tökéletesen fedi le az emberek szükségleteit. Nem vagyok vega, de szeretem a zöldségeket, és a hús nélkül is megvagyok napokig. De igenis egyetértek azzal, hogy azért kell a hús. És ebből következik.

-Nem mindegy, hogy a hús milyen. Tetszik az, amit mond, hogy bio cuccokat vegyünk, a zöldségtől a húson át mindenből. Tetszik, csak szintén itt jön a képbe az, hogy pénz kérdése az egész. De igen, borzalmasan jó lenne, ha az ember háztáji állatokat ehetne, akik kapirgáltak, és nem gyárakban nevelték őket. De ez az emberek nagy részének megfizethetetlen. V. ingere sincs rá, hogy akarja. Én szerencsés vagyok, mert falun lakom. A csirkét, a nyúl húst mi magunk, tenyésszük, és van kis kertecskénk és a növények egy részét is mi termesszük. De vannak húsok, amiket mi is csak „nagyüzemileg” tudunk megvenni.
-Fontos a nyugodt életvitel, fontos, hogy az ember nyugodt légkörben éljen és dolgozzon, hogy ne stresszelje halálra magát. Ez borzalmasan jó gondolat, csak azt hiszem, elég sokaknak nem sikerül ezt elérni. Annak ellenére is, hogy én próbálok nagyon keveset stresszelni, még így is érzem néha, hogy dühös vagyok, néha olyasmi miatt, ami még csak nem is az én bajom, hanem igazságtalanság mással szemben. Nesze neked stresszmentes élet XD
-Sok mozgás kell! Igen, ezen még dolgozom. Én a hónapba is bicajjal akartam járni...2-szer sikerült, aztán jött mindig a viharos szél ;(   >:(


Ami nem tetszett:
-A receptek, mert a legtöbb ránézésre és beleolvasásra szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik.
-Hogy együnk diót amolyan vitamin pótlásnak, de nincs ebbe belekalkulálva, ha allergiás vagy a magvakra és a Magnéziumra, ergo tökre nehéz Magnéziumot juttatni a szervezetedbe, mert a tablettás változat nem jó, a természetestől meg kiütésed lesz :D
-Az, hogy hangsúlyt fektet az étrend kiegészítőkre. Nem hiszem, hogy olyan nehéz lenne, növényi formában hozzájutni a dolgokhoz. És kétlem, hogy olyan baromi egészséges lenne, hogy eszel rendesen és még kapkodod a vitaminokat, mint a hülyegyerek. Tehát nem hiszem, hogy ennyire jó lenne kapszulákat eszegetni. Ennek ellenére elhiszem, hogy jó, ha vitamint szedsz télen, amikor nincs idénygyümölcs, meg zöldség... de na.

Belbecs: 4/5

Megkapja a négy pontot, annak ellenére is, hogy összességében, amikor végeztem vele, azt mondtam, hogy nem. De így belegondolva, elég sok hasznos dolog van benne, és feltehetően sosem lesz olyan diéta és életmódváltó könyv, amibe nem lehet belekötni. Ha mégis, az megkapja a csillagos ötöst. Teli van okos dologgal, és látszik az írón, hogy gondosan utánanézett. Arról meg nem tehet, hogy ő mediterrán életmódot tud folytatni, mi meg nem, csak ha a mediterrán közegbe költöznénk. :D

Külcsín: 4/5

Igazándiból, teljesen jó a borító, nekem tetszik a maga egyszerűségébe, bár tény, hogy nem túlzottan figyelemfelkeltő.

Fülszöveg:

Napjainkban ​egyre nagyobb gondot jelent az elhízás. Habár egyre többen ajánlanak különböző módszereket a fogyókúrához, a kezdeti sikerek után sajnos gyorsan visszaszedjük nehezen leadott kilóinkat. Vajon miért? Tényleg nincs megoldás? A világszerte elismert olasz űrorvos, dr. Filippo Ongaro szerint az eddigi módszerek azért nem vezetnek eredményre, mert az emberi szervezet számára természetellenes az általánosan elfogadott tétel: együnk kevesebbet, mozogjunk többet! Egy újabb diéta helyett olyan táplálkozási módszert mutat be, amelynek során bátran ehetünk. Szerinte nem az a lényeg, mennyit eszünk, hanem az, hogy mit. Meggyőzően és világosan fejti ki, mit jelent a minőségi táplálkozás és melyek az alapvető szabályai. Mindezek alapján praktikus életvezetési tanácsokkal szolgál, és ízletes recepteket ajánl, amelyekkel helyreállíthatjuk és fenntarthatjuk szervezetünk egészséges egyensúlyát, és koplalás nélkül megszabadulhatunk felesleges kilóinktól. Ongaro egészséges evőkúrája egy életre szól, amellyel nem kell lemondanunk az élvezetekről.

Eredeti cím: Mangia che dimagrisci
Eredeti megjelenés éve: 2012
Kiadó: HVG Könyvek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 254
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633041048
Fordította: Sediánszky Nóra

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é