Ugrás a fő tartalomra

Naomie Hay: A nyeremény

Fülszöveg:
Gratulálunk! Ön nyert!
Nyereménye egy új élet! Kérjük készüljön fel bármire!
Eljátszottál már a gondolattal, mit tennél, ha megütnéd a lottó főnyereményt? Mihez kezdenél, ha bármi elérhető lenne, amitől sorsod eddigi megfosztott?
Ha új életet kezdhetnél, mi lenne a régivel?
M. napjai úgy teltek, mint bármelyik háziasszonyé. Egy márciusi hétfőn változott meg minden számára, amikor a saját lottószámait látta viszont az újság hasábjain.
Nyereményéből egy titkos álomvilágban kezdi megvalósítani vágyait, miközben mit sem sejtő családja előtt tökéletesen játssza mindennapi szerepeit. Az elhallgatott dolgok száma viszont minden nap csak nő.

 A könyvért köszönet az Álomgyár kiadónak!


 Őszinte leszek, nagyok voltak az elvárásaim, mert a fülszöveg alapján lehet egy nagyon jó könyvet írni. Mert a téma tényleg jó, elgondolkodtat, hogy mit tennél, ha megnyernéd a lottót. Te mit lépnél, kinek mondanád el, és kiben bíznál annyira, hogy megoszd vele, hogy több milliód van, amivel egy Új élet várhat rád.
 Beismerem el is gondolkodtam, hogy mit tennék, ha ennyi pénzem lenne. Én speciel egy könyvtárat nyitnék, antikváriummal és kávézóval. Jól felszerelt kellemes kis könyvtárat, ahol naphosszat boldogan dolgoznék. Emellett utazgatnék, nyelvet tanulnék, mindent megtehetnék, amire vágyok.
 Nos akkor ezzel szemben a könyv főszereplője M. Aki ennyi nevet kapott semmi mást. Emellett a családtagjai sem kaptak nevet, csak kicsi lány, meg nagylány, meg a férj. Őrülten nagy fantáziára vall (szarkazmus volt, ha nem látszódna). A tánctanárnak volt csak neve, az is elég semmitmondó spanyolos beütésű. Volt még egy barátnő, egy gépkocsi oktató, egy festést tanító tanárnő, meg egy osztályfőnök. Nem tudom miért nem lehetett neveket kitalálni? Tekintve egy fiktív könyvnél, fiktív nevek, hogy mondjuk valamivel legalább felruházzuk szerencsétleneket.
 Az író bemutatja, hogy egy teljesen rossz családi közegben mit okoz, ha az amúgy nem teljesen százon mozgó, hátrányos családi háttérrel rendelkező M. megnyeri a lottót. Rögtön költekezik(ez még mondjuk reális…mindenki biztos venne könyveket meg ruhát…), beiratkozik egy csomó tanfolyamra, eldönti rögtön, hogy a tánctanárral félrelép (jeee, határozottság, van pénz akkor meneküljünk a pocsék életből, ilyen f*szarági módon), elnézi, hogy a férje félrelép, a lányai lógnak az iskolából és drogoznak és isznak, bár addig teljesen normális életük volt, míg nem nyerték meg a lottót.
 Elhiszem, hogy az ember alapjában véve a pénzre, mint olyanra úgy gondol, mint boldogságát jelentő eszközre, de nekem ne mondja, hogy az amúgy normális tinédzser, ha az anyja nyer a lottón, másnap már hopp halálra itta magát, és nem járt be az iskolába. Ahogy azt sem értettem, hogy ha már csinált két bankszámlát (egyet magának, sok pénzzel, egyet a család tudtára hozva…a család részére), akkor mégis, hogy vásárolnak nélküle, ha minden az ő nevén van? Rejtély. A férj kapuzárási pánikból vesz egy sportkocsit, félrelép egy vöröskével (aki nem jelent neki semmit)…a család depressziós és széthullóban. A vége…nem írom le, pedig az már nekem is erős volt, és már kínomba röhögtem.
 Nem fogom pontozni, mert nem lehet. Nincs olyanja, hogy belbecs. Nem rendelkezik értékkel ez a könyv. Bocs a kiadótól!

Akkor, egy kis pozitív dolog. A könyv borítója szép! Még a fekete lapszélek is tetszettek. Az öreg nénik jól tudják olvasni, mert szép nagy betűvel szedték, hogy azért száz oldal felett legyen…öhm…ennyi a pozitív észrevételem. Én ezt  a könyvet szerettem volna szeretni, de annyira rossz. Lehet amúgy, hogy csak az ilyen idézetek bántanak:

„Bár szerinte könyvtárba járni is tök felesleges volt: oda csak a debilek, a perverzek és a szódásüvegnyi szemüveggel rendelkező idióták teszik be a lábukat.”


 Mert mint könyvtáros ez sértő. A vicc, hogy kedves M. könyvtáros hallgató volt…és elcsúszott az egész élete, ami elképzelhető, mert ez is egy ilyen szakma. Bár ő nem dolgozott sosem…. Oké…inkább már nem írok semmit…nem az én könyvem. Nem nekem írta az írónő…és sajnálom, hogy egy remek ötlet ennyire rossz tálalásba került az olvasók elé. A végéért különösen haragszom, mert az már annyira úgy tűnt, hogy már ő sem tudja folytatni és ezért hopp így lezárta. Haha…rossz ötlet volt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é