Ugrás a fő tartalomra

John Boyne - Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

Fülszöveg:
Brocketékben nincs a világon semmi rendkívüli. UNALmasak, TISZteletreméltóak (erre büszkék is), s lenéznek mindenkit, aki különös vagy éppen csak MÁSmilyen. BARNABY Brocket azonban a születése pillanatától fogva ellenáll a gravitáció törvényének … és LEBEG. Mivel mindenáron a szülei kedvében szeretne járni, Barnaby igyekezne két lábbal állni a földön – CSAKHOGY ERRE EGYSZERŰEN KÉPTELEN!
Egy végzetes napon Brocketéknél betelik a pohár. Sosem kérték, hogy különc, abnormális LEBEGŐ GYERMEKÜK legyen. BARNABYNAK MENNIE KELL …
A cserbenhagyott, rémült és MAGÁNYOSan lebegő Barnaby útját egy igazán különös hőlégBALLON keresztezi, s ezzel megkezdődik varázslatos VILÁGkörüli utazása …



A könyvért köszönet a Ciceró Kiadónak!


Ha nem lenne ilyen hülye címe, tökéletes lenne!

De komolyan, a címével van a legnagyobb bajom. Ugyanis hosszú, és kissé nehezen megjegyezhető(nekem), ebből adódóan amikor ajánlom valakinek, puskáznom kell a címet, vagy felmutatni a könyvet, hogy "Ezt olvasd el". De a cím nem a kiadó hibája, már az eredetinek is ritka hosszú címe volt.
 A borító teljesen rendben van, bár szerintem kicsit olyan...hogy is mondjam. Nem hívja fel kellően a figyelmet a könyvre. Átvett borítóról van szó, tehát szintén nem a kiadó hibája, hogy ilyen kis "semmilyen" lett a borító. De tény és való, hogy a rengeteg szép, figyelemfelkeltő borító mellett ez, szinte beleolvad a környezetébe.
 Az illusztrációk aranyosak benne, néha mondjuk nem teljesen sikerült jó helyre rakni, mintha elcsúszott volna néha. Idegesítő csak az volt, amikor a mondat félbemarad, egy oldalas kép és lapozva folytatódik a mondat. Igen, ez talán mégiscsak egy picike hiba.

Külcsín: 4/5


Mit jelent az, hogy más vagy mint a többi ember?


 Lebegsz? Netán ha tüsszentesz láthatatlanná válsz? Esetleg a kezeid helyén kampó van, mint a kalózoknak, no de faláb nélkül, hisz ha faláb is lenne, már Normális volnál. Vagy nincs orrod, és füled, mégis hallod mindenki hangját, és érzed az illatokat? Esetleg visszafelé beszélsz.... Ők a csodabogarak a történetben, emberek akiken látszódik is, hogy mások mint a többiek. Egyik sem tehet róla, hogy olyan amilyen, hogy Más.
 Barnaby lebeg. Ilyennek született, és tényleg nem tehet róla. Ahogy arról sem tehet, hogy olyan családba született amilyenbe. A legtöbb család  feltehetően meglepődött volna, fennakadt volna a dolgon, de nem okolta volna a fiút, azért ami, és nem hitte volna  azt, hogy direkt csinálja.  Barnaby még csak nem is élvezi a lebegést...elejével.  És nem várná el, hogy egyik napról a másikra, ne lebegjen. Hisz lehetetlent kérnek!
 Barnaby ugyan nem önként és dalolva, de világot látott.  Két kedves öregasszony talált rá, a levegőben, és vitte egészen Braziliáig, ahol egy kellemes hetet töltött a kávéültetvényen. Találkozott rengeteg emberrel, és szerzett rengeteg barátot. Arra is rájött, hogy nem csak az ő szülei ilyen...kegyetlenek, hogy kitaszítják, mert más. A két öreg hölgyet is kidobta a családja, csak mert másképp gondolják az életet, és nem hajlandóak arra, hogy úgy tegyenek, mintha teljesen normálisak lennének. Ahogy kidobta a kritikust is a családja, mert egy balesetben megcsúnyúlt, de persze, amikor híres már a család tagja újból, ahogy az álmodozó művészt is kitagadják, mert nem akarja tovább vinni az üzletet...és folytathatnánk a sort. Barnaby rengeteg Más embert ismert meg, rengeteg tanult abba a pár hónapba amíg körüllebegte a világot, és eljutott az űrbe is!
 És Barnaby rájött arra, hogy valójában ő ilyen, és ilyennek kell elfogadni, és ha valaki erre képtelen, hát nem kell velük foglalkozni. Mert nem akart átlag fiú lenni, normálissá válni, a földön járni, és olyanná válni mint mindenki körülötte. Még ha ez is volt a szülei elvárása!

Barnaby más...és ő ettől különleges. Lebeg, de ő ettől boldog....

Az emberek különböznek egymástól, és azt hiszem addig jó a világ, míg ennyire sokszínű. És el kell fogadni azt, ha valaki más. Akár látszik rajta kívülről is, akár csak a viselkedésében ütközik ki. Mert nem vagyunk egyformák... még szerencse.

Elgondolkoztató könyv, gyorsan haladós, a felét egy délután alatt elolvastam. Újra olvasós, mert szükség van rá, hogy újra és újra kézbe vegyem...Kedvenc is.

Belbecs: 5*/5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra

Joggal kérdezhető, hogy az ember 32 évesen, miért olvas olyan könyvet, ami arról szól, hogy miként takarítsd ki magad után, az életedet, hogy aztán a gyerekeidnek, unokáidnak, ne az maradjon meg belőled, hogy mennyi holmid volt, hanem az emlékek.  Hogy miért olvastam? Mert, miért ne? Ugyan nem tervezek meghalni, de ismerjük be, hogy a 21. században sem működik máshogy az élet, tehát hopp meghalhat az ember, akár minden előjel nélkül is. És be kell ismernem, ha valamikor bekövetkezik (mint tudjuk, a halál az egyetlen biztos pont az életünkben), akkor én sem szeretnék teher lenne. Sem a cuccaimmal, sem egyéb dolgaimmal. Plusz érdekelt, hogy erről miként gondolkozik Margareta. Cikket persze olvastam már vele, és az meglehetősen felkeltette az érdeklődésem a téma iránt, de szerettem volna ezt könyv formában is, kicsit bővebben elolvasni.  Ami mindenképpen megfontolandó, a könyv olvasása után, hogy bevezessek én is egy dobozt, hogy "HALÁLOM UTÁN KIDOBANDÓ" felirattal. Olyan do

Lauren Blakely: Kőkemény

G ondoltam, hogy a wellness-re valami könnyed kis könyvet fogok magammal vinni. Ezt a könyvet, már tavaly is néztem, hogy annyira gáz a borító, a fülszöveg és a cím, hogy ezt olvasnom kell. Persze pénzt nem vagyok hajlandó érte adni, de hála az égnek a közelemben kölcsönkérhető volt. Itt is, köszi AniTiger! Kezdjük is a külcsínnel, ha már így azt emeltem ki. Külcsín: 2/5 És meg is mondom mi ez a pontozás. Az 5 nálam az lenne, ha egy ütős és kellemes, a könyvhöz illő borítót kap a könyv, ha van egy szerkesztő, egy akárki, aki átolvassa a könyvet és kijavítja az elütéseket, és a helyesírási hibát, ha egy könyvet jó kézbe venni. Tehát ez lenne az 5 pontos külcsín. Jelen esetben, a borító botrányos, a kiadói marketing botrányos volt, a fülszöveg szintén botrányos. És igen, azért a helyesírást át kellett volna valakinek nézni. 2 pont, mert sokkal több elütést vártam. De körülbelül ennyi a pozitív dolog a könyv kivitelezésében.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Hmm, jó is ez a könyv, meg nem is. Gyorsan végig lehet rajta futni, és vannak benne információk, de nekem, azaz érzésem támadt, hogy mond is valamit meg nem is. Anorexia és bulimia mondjuk jóval többet szerepelt benne, mint a túlsúly vagy túlevés például. És kétlem, hogy az emberek nagyobb százalékát sújtaná ez a két betegség, és nem a túlsúly, és túlevés…  Minden esetre érdekes könyv. Érdemes elolvasni, mert egy csomó fontos dolgot megtud az ember. Mint például, hogy az evés az emberek egy hányadában úgy működik, hogy esznek, mert unatkoznak, vagy esznek, mert szomorúak, vagy esznek, mert vidámak. Amúgy én általában a hangulat kompenzáláskor könyvet szoktam venni nem enni. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs mit csiszolni a saját életmódomon, és nincs helye annak, hogy változtassak. Már csak anyagi és egészségügyi lehetséges problémák miatt is.  Ami viszont nekem kicsit abszurd volt, hogy vannak emberek, akik havi x száz ezer forintot költenek kajára (már ez is abszurdum az é